Η δύναμη του αθλητισμού!

Η ζωή είναι σαν ένα αγώνα πόλο...

Ο αθλητισμός μπορεί να μας διδάξει όλα τα σημαντικά μαθήματα ζωής!!! Όταν έχουμε εκπαιδευτεί και προσπαθήσει για ένα στόχο, μαθαίνουμε να ονειρευόμαστε. Όταν αγωνιζόμαστε, γεμίζουμε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Όταν κερδίζουμε, βρίσκουμε τη χαρά. Και αν χάσουμε, μπορούμε να βρούμε τη δύναμη να προσπαθήσουμε ξανά.

Τα αθλητικά γεγονότα, μας φέρνουν μαζί  σαν μια μεγάλη και χωρίς αποκλεισμούς οικογένεια. Αθλητές, προπονητές, γυμναστές, εθελοντές και πολλοί άλλοι. Οι αθλητές βρίσκονται στο επίκεντρο!!! Μπορούν να γίνουν οι ήρωες – του εαυτού τους, της οικογένειας τους, των ανθρώπων γύρω τους.

"Ο αθλητισμός διδάσκει τίμια να νικάς, ο αθλητισμός διδάσκει με αξιοπρέπεια να χάνεις"
Ο υγιής αθλητισμός διδάσκει ανθρωπισμό, ευγενή άμιλλα, εκπέμπει φως, ταξιδεύει στο εξωτερικό, κινείται μεταξύ άλλων ατόμων, πολιτισμών, τόπων, εκπαιδεύει το βλέμμα, το νου, την ψυχή, κάνει εξαιρετικές γνωριμίες, αρκετές φιλίες, γνωρίζει την παγκόσμια φήμη.
 

Συχνά ακούμε τους ανθρώπους να μιλούν για τη ζωή σαν να πρόκειται για ένα αγώνα,  οποιουδήποτε αθλήματος, δεν έχει σημασία. Για μένα ένας αγώνας πόλο…

 

Η πραγματικότητα είναι πως δεν έχουν και άδικο σε αυτό το συνειρμό , αφού ο αθλητισμός και η ασχολία μας με αυτόν αποτελούν μια μικρογραφία αυτού που ονομάζουμε ζωή!!!

 

Βάση αυτού ο αθλητισμός είναι ικανός να μας δώσει μερικά “μαθήματα ζωής” που ίσως δεν καταλαβαίνουμε πολλές φορές μέσα από τη καθημερινότητα μας.

 

Κάποια από αυτά που θεωρώ σπουδαία …

Υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία!

Η αγωνιστική σεζόν διαρκεί από τον Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνιο, περίπου. Όσο καλά ή όσο κακά και αν πάει η ομάδα σε μια σεζόν, πάντα μπορείς να πεις “από χρόνου καλύτερα”! Επίσης τη μια αγωνιστική παίζεις καλά αλλά δεν γλιτώνεις την ήττα; Υπάρχει πάντα η επόμενη αγωνιστική για να τα πας καλύτερα!

Αυτό ακριβώς ισχύει και στη ζωή. Σε οτιδήποτε κάνεις, οτιδήποτε βιώνεις πάντα υπάρχει η επόμενη μέρα!

Υπάρχουν στο παιχνίδι και οι ήττες!

“Ο κόσμος δεν είναι όλο λιακάδες και ουράνια τόξα“! Δεν είναι όλα όμορφα και δεν πάνε πάντα όπως τα σχεδιάζουμε και σκεφτόμαστε! Θα έρθουν και οι στιγμές που απλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι (ισοπαλίες) αλλά και οι στιγμές εκείνες που όσο και αν παλέψεις όσο και αν προσπαθήσεις θα βρεθείς δεύτερος (ήττες).

Το σημαντικότερο όμως είναι να έχεις τα κότσια να σηκώνεσαι, να σκέφτεσαι τα λάθη σου να γεμίζεις αυτοπεποίθηση και να προχωράς σαν να μην έγινε τίποτα!

Δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος!

Δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, κάνεις τα πάντα σωστά αλλά δεν νικάς! Πόσες φορές έτυχε η ομάδα σου να παίζει τρομερά και να τρώει ένα γκόλ-καλάθι-πόντο  στα τελευταία δευτερόλεπτα και να χάνει;

Αυτό πάνω – κάτω γίνεται και στη ζωή. Όσο καλός και να είσαι δεν γίνεται πάντα να βγαίνεις κερδισμένος. Βέβαια, επειδή υπάρχουν άγραφοι νόμοι στη ζωή ακόμα και μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να σου δώσει πολύτιμα μαθήματα!

Η νίκη δεν είναι τα πάντα!

Το σημαντικότερο πράγμα είναι το παιχνίδι! Κάποιες φορές θα κερδίσεις, κάποιες θα χάσεις (όπως είδαμε και πιο πάνω). Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου είναι πως ο αγώνας, όσο διαρκεί, σε γεμίζει, σε φτιάχνει, σε κάνει καλύτερο μόνο!

Αν στην παραπάνω πρόταση αφαιρέσεις τη λέξη “αγώνας” και την αντικαταστήσεις με τη “ζωή” έχεις και την απάντηση. Πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Το πολύ 90; Απόλαυσε τα όσο διαρκούν!

Η σκληρή δουλειά μπορεί να μην σε κάνει πρωταθλητή, σε κάνει όμως καλύτερο παίχτη!

Δούλεψε! Αφιέρωσε ώρες σε αυτό που αγαπάς και ας μην κάνεις πότε πρωταθλητισμό! Το δεδομένο είναι πως η δουλειά θα σε κάνει καλύτερο σε αυτό που σου αρέσει και πίστεψε με, αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορείς να πάρεις μαζί σου!

Αν λοιπόν και στη ζωή αφιερώσεις ώρα σε αυτό που σου αρέσει και κυρίως στον εαυτό σου μόνο καλύτερος άνθρωπος μπορείς να γίνεις! Και ας μην είσαι ο κορυφαίος, αρκεί να ξέρεις πως έκανες ότι καλύτερο μπορούσες και έδωσες το 100% του εαυτού σου!

ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ!
βάσω μαυρέλου