ΣΕΒΑΣΜΟΣ

σημαίνει....

Ο σεβασμός είναι το θετικό συναίσθημα της αυτοεκτίμησης που έχει το άτομο για τον εαυτό του, ή η εκτίμηση που δείχνει ένα άτομο για ένα άλλο πρόσωπο. Η σημασία του σεβασμού είναι μία από τις πιο σημαντικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες. Ο σεβασμός δίνεται και λαμβάνεται. Περιμένουμε από τους άλλους να μας σέβονται ως αντάλλαγμα για το σεβασμό που δείχνουμε εμείς. Ο σεβασμός όμως έχει μια ιδιαιτερότητα, κερδίζεται. Δεν μπορεί να μετρηθεί ως ποσότητα, δεν μπορεί να αγοραστεί, ούτε μπορείς να τον διαπραγματευτείς. Χτίζεται με την πάροδο του χρόνου αλλά εύκολα μπορεί να χαθεί σε μια στιγμή..!

Η βάση του ΣΕΒΑΣΜΟΥ βρίσκεται στον ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ. Αν κάποιος έχει μάθει πραγματικά να σέβεται του εαυτό του, έχει συνήθως ικανότητα να σέβεται και τους άλλους.

-Σέβομαι τον εαυτό μου σημαίνει αγαπώ και εκτιμώ τον εαυτό μου. Σημαίνει έχω αυτοεκτίμηση που με βοηθά να ισορροπώ στη ζωή.
-Σέβομαι τον «άλλο» σημαίνει αγαπώ και εκτιμώ τον άλλο. Σημαίνει ότι έχω το «θείο δώρο» της ενσυναίσθησης. Σημαίνει καλή επικοινωνία και ψυχική υγεία.
Απ’ αυτό θα πρέπει να γίνεται σαφές πως η ανάγκη για αυτοσεβασμό και η ανάγκη να σέβεσαι τους άλλους γύρω σου ( τουλάχιστον αυτούς που σε σέβονται) είναι θεμελιακή για τον άνθρωπο, γιατί αν δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, αυτόματα τον θεωρείς ανάξιο εκτίμησης ή ανυπόληπτο, και στην ουσία ζητάς ευτελή μεταχείριση από τους άλλους». (Γ. Ντύερ)
Πώς-να-Κερδίζεις-τον-Σεβασμό-των-Άλλων-1

Τι είναι ο σεβασμός και πώς θα τον εξηγήσουμε σε ένα παιδί με απλά λόγια;

Όπως διδάσκουμε το παιδί μας να πλένει τα χέρια του, να τρώει και να προσέχει να μη λερώσει, να μιλά χαμηλόφωνα όταν κοιμάται κάποιος, με τον ίδιο τρόπο του μαθαίνουμε τους κανόνες του σεβασμού. Κι επειδή οι κανόνες μπορεί να είναι πολλοί του εξηγούμε τι σημαίνει σεβασμός.

Σεβασμός σημαίνει «κοιτάζω γύρω μου» με απλά λόγια σημαίνει ότι συμπεριφερόμαστε έχοντας κατά νου ότι δεν είμαστε μόνοι μας, κοιτάζουμε και λαμβάνουμε υπόψη μας και τους άλλους ανθρώπους.

Ο σωστότερος τρόπος για να διδάξουμε ένα παιδί πως να σέβεται τους άλλους είναι να σεβόμαστε το ίδιο το παιδί όπως και τους άλλους στην ζωή μας. Το παιδί μας θα μάθει μιμούμενο τις δικές μας αντιδράσεις. Αν είμαστε φωνακλάδες θα μιμείται τις φωνές, αν σπρώχνουμε θα μιμηθεί το σπρώξιμο.

Ο σεβασμός πάει «χέρι χέρι» με την ελευθερία! Η ελευθερία είναι μια αξία πολύ σημαντική μόνο όταν δεν εμποδίζει τις ελευθερίες του άλλου. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι «Η ελευθερία μπορεί να συμβεί αν δεν επηρεάζει την ελευθερία του άλλου. Μπορώ να φωνάζω αν είμαι μόνος μου, μπορώ να πετώ τα σκουπίδια στο πάτωμα αν μένω μόνος μου».

Σεβασμός σημαίνει καλές σχέσεις με τους άλλους. Το παιδί που σέβεται, φαίνεται στον τρόπο που λειτουργεί με τα παιχνίδια και με ό, τι του ανήκει, έχει υπευθυνότητα για τα πράγματα της ηλικίας του και έχει καλές σχέσεις με τους φίλους, τους συμμαθητές του και τους συναθλητές του!

 

Πολύ συχνά οι γονείς δίνουν μεγάλη σημασία στη σχολική και αθλητική απόδοση του παιδιού τους. Το γεγονός ότι είναι καλός μαθητής ή καλός αθλητής  το απαλλάσσει από όλες τις άλλες ευθύνες και τα καθήκοντα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια ουτοπική απεριόριστη ελευθερία που τα οδηγεί στον εγωκεντρισμό. Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Το παιδί χρειάζεται να μάθει πάνω από όλα να σέβεται: αυτό που κάνει, το δάσκαλο-προπονητή του, τους συμμαθητές-συναθλητές, τους ανθρώπους γύρω του γενικότερα, γιατί όσο σημαντικό είναι να γίνει ένας καλός επιστήμονας,  ή ένας καταξιωμένος αθλητής  ακόμα πιο σημαντικό είναι και να γίνει ένας σωστός άνθρωπος.

Όπως υποστηρίζει η Μαρία Μοντεσσόρι «Πρώτα διαμορφώνεις έναν καλό χαρακτήρα και έπειτα προσθέτεις τη γνώση».

βάσω μαυρέλου