AQUA FITNESS ΣΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΩ ΜΑΥΡΕΛΟΥ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ !

8ee107fb8e11fa27c5eb0c84c03d7dff_S.jpg

Η Βάσω Μαυρέλου εξειδικευμένη προπονήτρια εγκύμνασης στο νερό, μας εξηγεί πως θα επαναφέρουμε το σώμα μας σε φόρμα μετά τις ατασθαλίες των γιορτών, με διασκεδαστική άσκηση μέσα στο νερό!

Η Βάσω Μαυρέλου εκπαιδεύτρια δυναμικού Aqua Fitness στους Αστερίες.

Τι ακριβώς είναι το Aqua Fitness;

Το aqua fitness η αλλιώς υδρογυμναστική είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δυναμική, αερόβια άσκηση και stretching. Είναι από τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους άσκησης. Η διαφορά της άσκησης στο νερό είναι ότι εκμεταλλεύεται τη φυσική αντίσταση του νερού και την άνωση. Κατά την διάρκεια των προγραμμάτων χρησιμοποιούμε ειδικά αξεσουάρ για να εμπλουτίσουμε το ασκησιολόγιο, όπως βαράκια, λάστιχα και μπάλες για την ενδυνάμωση και την τόνωση των μυών.

Ποιός μπορεί να ενταχθεί στα τμήματα υδρογυμναστικής στους Αστερίες;

Στο πρόγραμμα του aqua fitness μπορούν να συμμετέχουν όλες οι κατηγορίες αθλουμένων με οποιοδήποτε επίπεδο φυσικής κατάστασης: π.χ. αθλητές και απλοί αθλούμενοι που βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, άτομα μεγάλης ηλικίας, εγκυμονούσες, άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα όπως οστεοπόρωση, χονδροπάθειες, αρθρίτιδες και αθλούμενοι με παθολογικά προβλήματα και αυτό γιατί είναι ένας από τους πιο ασφαλείς και ακίνδυνους τρόπους άσκησης.

mavrellou.jpg

Για ποιόν λόγο θα πρότεινες σε κάποιον να επιλέξει την γυμναστική στο νερό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη άσκηση;

Όπως προείπαμε, η υδρογυμναστική - aqua fitness - είναι ένας από τους πιο ασφαλείς τρόπους άσκησης. Πιο συγκεκριμένα:

  • σε ασκήσεις μεγάλης έντασης δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση λόγω της άνωσης του νερού και της έλλειψης βαρύτητας.

  • η καρδιακή συχνότητα είναι χαμηλότερη από όταν γυμναζόμαστε στην ξηρά σε ασκήσεις της ίδιας έντασης, ενώ παράγεται το ίδιο έργο και έχουμε την ίδια κατανάλωση θερμίδων λόγω της υδροστατικής πίεσης.

  • η υδρογυμναστική βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την κατακράτηση υγρών του οργανισμού. Παρόλο που οι ασκήσεις είναι έντονες και ο αθλούμενος αναπνέει σε γρήγορο ρυθμό δε νιώθει ποτέ αφυδατωμένος και ιδρωμένος!

  • η καρδιά λειτουργεί καλύτερα με την αεροβική άσκηση στο νερό.

  • δεν προκαλείται πόνος στους μύες μετά την άσκηση και επομένως ο ύπνος είναι ευκολότερος.

  • με την την άσκηση στο νερό έχουμε έκρηξη από ορμόνες καλής διάθεσης που βελτιώνουν την ψυχολογία του αθλούμενου!

  • τέλος, η υδρογυμναστική εκτελείται με τη συνοδεία δυνατής χορευτικής μουσικής που ανεβάζει το κέφι στα ύψη!

Ποιες μυϊκές ομάδες μπορούν να γυμναστούν στο νερό;

Στην υδρογυμναστική οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι βρίσκονται συνέχεια σε σύσπαση καθώς ο ασκούμενος πρέπει να διατηρεί ισορροπία και όρθια θέση στο νερό κατά τα τη εκτέλεση των ασκήσεων. Με βάση λοιπόν τη σωστή θέση του σώματος στην εκτέλεση των ασκήσεων και το ότι δουλεύουμε διαρκώς αυτές τις μυικές ομάδες, παράλληλα δουλεύουμε εναλλασσόμενα και τις υπόλοιπες μυικές ομάδες σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για να έχουμε συνολική εκγύμναση και ενδυνάμωση.

Πως αντιδρά το σώμα μας με τακτική εκγύμναση στο νερό;

Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα όταν κάνουμε αεροβική στο νερό. Σε σύγκριση με δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, ο καρδιακός καρδιακός παλμός διατηρείται σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτό ειναι πολύ καλό για την καύση θερμίδων και την απώλεια βάρους. Με το περπάτημα για παράδειγμα σε μισή ώρα καίμε περίπου 135 θερμίδες ενώ αν περπατάμε μέσα νερό θα μπορούσαμε να κάψουμε έως και 264 θερμίδες στον ίδιο χρόνο εκγύμνασης. Σε πολύ σύντομο χρόνο, η υδρογυμναστική τονώνει το σώμα μας και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, δίνοντας κίνητρο στον αθλούμενο να συνεχίσει!

Τι άλλο πρέπει να συνδυάσουμε για καλύτερα αποτελέσματα;

Για καλύτερα αποτελέσματα μαζί με το aqua fitness θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και συνοδευτικά ένα πρόγραμμα λειτουργικής γυμναστικής για να συνδυάσουμε μια σε βάθος εκγύμναση των μυών μας. Πχ το TRX είναι μια πολύ σωστή επιλογή όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο.

mavrellou2.jpg

Μπορεί μια γυναίκα να ακολουθήσει το πρόγραμμα στην περίοδο εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα;

Η υδρογυμναστική είναι η πιο κατάλληλη άσκηση για την περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί χαλαρώνει την πίεση από την σπονδυλική στήλη και βοηθάει το έμβρυο να πάρει τη σωστή θέση. Επίσης η άσκηση στο νερό είναι πιο εύκολη, ασφαλής και ευεργετική τόσο για αρχάριες όσο και για πιο προχωρημένες αθλούμενες και επίσης ηρεμεί πολύ το πολύ το μωράκι! Το γεγονός ότι η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλή βοηθά να παραμένει η εγκυμονούσα χαλαρή ενώ για την σταδιακή επαναφορά του σώματος μετά τη γέννα δεν θα μπορούσα να προτείνω κάτι καλύτερο από την άθληση στο νερό!

Τι εξοπλισμός απαιτείται;

Ο αθλούμενος το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει είναι ένα αθλητικό μαγιώ, τις σαγιονάρες και το μπουρνούζι του για μετά την άθληση. Όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός ειδικός εξοπλισμός για τις ασκήσεις υπάρχει στους Αστερίες και εμπλουτίζεται διαρκώς με ότι καινούργιο μπορεί να ανανεώσει το ασκησιολόγιο μας.

Τέλος, για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις πρέπει να κάνει;

Είμαστε πολύ αυστηροί στα θέματα υγιεινής οπότε θέλουμε ιατρική βεβαίωση από παθολόγο ή καρδιολόγο ώστε να ξέρουμε ότι ο αθλούμενος δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, από δερματολόγο για όλους και από γυναικολόγο για τις γυναίκες, οπότε όπως καταλαβαίνετε είναι και μια καλή ευκαιρία για ένα check up!

About

Η Βάσω Μαυρέλου γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1985 στη Χίο, και στην ηλικία τον 8 χρονών την κέρδισε το πόλο. Έμαθε τα μυστικά του στις ακαδημίες της Χίου και σε ηλικία μόλις 12 χρονών, έπαιξε στη μεγάλη γυναικεία ομάδα της Χίου στην Α1 στη θέση του περιφερειακού παίκτη.

Το 2001 κέρδισε επάξια μια θέση στην Εθνική Ομάδα. Έως και το 2010 ήταν μέλος της, με παγκόσμιες αλλά και πανευρωπαϊκές διακρίσεις με σημαντικότερες από αυτές:

* 3η θέση στο World League γυναικών στο Σαν Ντιέγκο το 2010.

* 6η Θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών στο Βελιγράδι το 2006.

* 5η Θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο Μόντρεαλ το 2005.

* 1η Θέση στο World League στη Ρωσία το 2005.

* 1η θέση στο Πανευρωπαϊκό Νέων Γυναικών και Νεανίδων το 2001 στο Μάντσεστερ και το 2002 στο Λούλε της Πορτογαλίας.

 

Το 2002 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου και παρέμεινε έως και το 2013 κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκές διακρίσεις.

Από το 2009 ασχολείται με την προπονητική, Agua Fitness, TRX, Pilates, Baby Swimming. Είναι φοιτήτρια στο ΤΕΙ Αθηνών στο τμήμα φυσικοθεραπείας, και αυτή τη σεζόν παιζει με το σκουφάκι του Ν.Ο.Ρεθυμνου.

 

Για να μάθετε τις ημέρες και τις ώρες των προπονήσεων Aqua Fitness με τη Βάσω Μαυρέλου στους Αστερίες:

Διεύθυνση: ΚΥΚΛΑΔΩΝ 8, 164 82 Τ.Κ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ